Pts - Cma 09:00 - 18:00 0(462) 300 01 61 info@drsaka.com

Eklem Hastalıkları

Vücuttaki diğer eklemlerden farklı olarak hem kendi içersinde dönme, eklem boşluğu içersinde kayma hareketi yapani, artiküler diskin de yoğun bağ dokusu içerdiği için kemik yapısında kabul edildiği 3 kemik komponentinden oluşan çok özel bir yapıdır. 


Eklem problemlerini sebep olan faktörleri teşhis ederek bu faktörlere yönelik tedavi planlamaları yapılmalıdır. Eklem probleminizin sebebi kassal , yapısal veya inflamatuar olabilir.

Kliniğimizde yapılan muayene sonucunda gerekli görüldüğü taktirde açık - kapalı çene eklemi MR değerlendirmesiyle hastalığınız teşhis edilir ve tedavi planı çıkarılır.

Tedavi planı; problemin tipine göre tasarlanan okluzal plaklar, fizik tedavi , ilaç tedavisi ve gerekli görüldüğü takdirde cerrahi yaklaşımlar şeklindedir.

Kliniğimizde yapılan muayene sonucunda gerekli görüldüğü taktirde açık- kapalı çene eklemi MR değerlendirmesiyle hastalığınız teşhis edilir ve tedavi planı çıkarılır.

Tedavi planı; problemin tipine göre tasarlanan okluzal plaklar, fizik tedavi , ilaç tedavisi ve gerekli görüldüğü takdirde cerrahi yaklaşımlar şeklindedir.


1) EKLEM HASTALIKLARININ SINIFLANDIRILMASI?

American Academy of Orofacial Pain and International Headache Society  sınıflamasına göre ; 

Çiğneme Kaslarına Ait Rahatsızlıklar 

Koruyucu ko-kontraksiyon

Lokal Kas Ağrısı

Miyofasiyal Ağrı

Miyospazm

Miyositis

Çene Eklemiyle İlgili Rahatsızlıklar

Kondil-Disk Kompleksindeki Düzensizlik

Eklem Yüzeylerinin Yapısal Uyumsuzluğu

İnflamatuar Hastlıklar

Kronik Mandibular Hipomobilite

Ankiloz

Kas Kontraktürleri

Gelişim Bozuklukları 

Konjenital ve Gelişimsel Kas Rahatsızlıkları

Konjenital ve Gelişimsel Kemik Rahatsızlıkları


2) BRUKSİZM

Bruksizm, alt dişlerin işlevsel olmayan bir şekilde üst dişlere sürtünmesidir. Günlük kullanımda veya halk arasında yaygın olarak "diş gıcırdatma" olarak adlandırılmaktadır.

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan veya kendinizi gergin hissettiğiniz anlarda güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır.

Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir. Bruksizm hem ritmik gıcırdatma, hem de sıkma dönemleri şeklindedir. Butür belirtiler tüm gece uykusuna yayılmıştır; ancak çoğunlukla 90 dakikalık aralıklarla meydana gelir. Bruksizm epizodlarının 5 dakikaya kadar uzadığı saptanmıştır. Bir olguda uykudaki toplam diş temasının 162 dakikaya vardığı bildirilmiştir.


Bruksizm Bulguları?

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma_aşınmış,düzleşmiş veya yontulmuş diş uçları aşınmış diş minesi

Dişlerde ve dolgularda (özellikle ön dişlerde) kırılma

Dişlerde aşırı hassasiyet (artan duyarlılık)

Dişlerde sallanma ve aralanma

Yanaklarda iritasyon

Baş ağrısı

Çene ekleminde ağrı TME' de oluşan ağrı : 

Kronik yüz ağrısı

Kasların sertleşmesi

Çene ekleminden takırtılı sesler gelmesi ve kilitlenmesi(açma-kapama esnasında)