Gömülü Dişler
Gömülü Yirmiyaş Dişleri
Yirmiyaş dişleri çenelerdeki pozisyonlarına göre tam gömülü yarım gömük yada tam sürmüş olarak bulunabilirler. Her durumda bu dişlere müdahele edilmeden önce mutlaka bir panaromik film çekilerek kritik anatomik dokularla olan komşulukları ve bu dokulara yakınlıkları değerlendirilmelidir. Eğer riskli bir durum söz konusu ise bir tomografi çekilerek mevcut risk daha detaylı olarak değerlendirilmelidir. Eğer dişin rahatça çekilebileceğine doktorunuz kanaat getirirse lokal anestezi altında gerekli cerrahi müdahaleler yapılarak dişiniz çekilebilecektir. Özellikle sürekli enfeksiyon odağı olan ve ağız hijyenini olumsuz etkileyerek yan dişlerde çürük oluşumuna sebep olma potansiyeline sahip yirmiyaş dişlerinin uygun şekilde çekimi planlanmalıdır.
Diğer Gömülü Dişler
Süt dişlerinin erken kaybı nedeniyle dişlerin hareket etmesi nedeniyle daimi dişler gömülü kalabilir. Bu şekilde gömülü kalmış dişler ortodontik tedavi ile birlikte cerrahi tedavi yapılarak ağız içine sürdürebilir.
Kist Operasyonları
Özellikle diş köklerindeki kronik enfeksiyonlar sebebiyle kist veya kist benzeri oluşumlar görülebilmektedir. Kistin oluştuğu bölgeye göre ve kistin büyüklüğüne göre tedavi yaklaşımı değişiklik göstermektedir. Kronik enfeksiyona bağlı olarak diş köklerinde oluşan nispeten küçük boyutta olan kistlerin tedavisinde öncelikle ilgili dişlere kanal tedavisi yapılıp daha sonra diş köklerinin rezeke edilmesiyle birlikte mevcut kist çıkartılabilir. Bu şekilde dişlerin ağızda kalması sağlanabilir.
Kemik Grefti Uygulamaları
Kemik greftleri halk arasında kemik tozu olarak da bilinmektedir. Kemik greftleri hakkında yanlış bilinen bir konu ise bu malzemelerin her durumda yeniden kemik oluşturma potansiyeline sahip olduğu inancıdır. Kemik greftleri ancak çevre dokulardan yeterince beslendiği yani kanlandığı durumlarda yeni kemik oluşturma potansiyeline sahiptir.
Sinüs Tabanı Yükseltme Operasyonu
Sinüslerimiz bir noktadan burun boşluğuna açılan. içleri hava dolu ve içlerini saran bir zar bulunan üst çene kemiğinin içinde yer alan hem sağda hem solda bulunan boşluklardır. Bu boşluklar biz nefes alıp verdikçe içeride oluşan basıncın etkisiyle diş kaybı yaşadığımız bölgelerde altta yeralan ve dişlerin bulunması gereken kemiği eriterek bu bölgeye implant yapılmasını imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle sarkmış sinüslerin tabanında yer alan zarın cerrahi yöntemlerle açılıp yukarı kaldırılarak bu bölgeye kemik grefti konulması işlemine sinüs tabanı yükseltme işlemi denmektedir. Bu yapıldığı zaman implant tedavisi için gerekli olan kemik dokusu geri kazanılmış olmaktadır.
Kemik Kalınlaştırma İşlemleri
Kemik dokusunun implant yapılamayacak kadar ince olduğu durumlarda değişik cerrahi işlemler uygulanarak ve buna ilaveten kemik grefleri kullanılarak özellikle üst çenede kemik genişletme işlemleri başarıyla uygulanmaktadır. Daha sonra genişlemiş bu yeni kemiğe başarılı implant uygulamaları yapılmaktadır.
Flap Operasyonları
Kronik diş eti rahatsızlığı bulunan hastalarda mevcut diştaşları ve plak temizlendikten sonra dişler etrafında kalan iltihaplı ve iyileşmesi mümkün olmayan diş eti dokusunun alınması işlemidir. Böylece mevcut diş eti cepleri elimine edilerek ağız hijyeni daha iyi sağlanabilir.
Gingivektomi - Gingivoplasti
Ssğlıklı dişetlerinin boylarının ve şekillerinin bir miktar kesilerek düzeltilmesi ve böylece dişlerde daha estetik bir görünüm elde edilmesi işlemine denir.
Copyright 2022 DrSaka. All rights reserved.